tiistai 18. toukokuuta 2010

Terveellinen ravinto

Tästä on tehnyt mieli kirjoittaa jo kauan, mutta kun omat kokeilut ovat sen verran alkutekiöissään niin olen ajatellut hillitä itseäni jotta innostuneen hihhulin leima ei ainakaan kovin suurena otsassa komeilisi. :)
Niin, mitäköhän tässä nyt tulee...ehkä puolisen vuotta olen siis syönyt niin paljon kun mahdollista lisäaineetonta (paha E-ainevapaata) ruokaa. Kaikki E-aineethan eivät ole synteettisiä, keinotekoisia ja ihmiskeholle kelpaamattomia. Suuresta määrästä kaupan hyllyillä lojuvasta massasta on pitänyt opetella (ja opettelua on edelleen) siivilöimään ne tuotteet joissa ei olisi niitä kaikkein kauheimpia ihmisen tekeleitä. Perusajatuksena on ollut syödä hyvistä tuoreista raaka-aineista tehtyä sapuskaa ja välttää kaikin keinoin pitkälle prosessoitua ravintoaineköyhää puppua. Tätä kokeilua ja ehkä myös pysyvää elämänmuutosta olisi tarkoitus jatkaa ainakin sellainen 1,5-2 vuotta. Tässä ajassa teoriassa ihmiskeho on itsensä "uusinut" ja merkit parantuneesta elämänlaadusta pitäisi olla huomattavissa. Mutta mitäs kun ne on jo nyt havaittavissa? Jotenkin on kaikkinensa ihan älyttömän paljon parempi olo kuin ennen. Voi olla osittain mentaalista, mutta selkeä muutos on silti havaittavissa. Lähes kaikki sellaiset perus vaivat ja krempat ovat lieventyneet, energiaa piisaa todella paljon enemmän kaikkeen ja muutenkin homma rulaa. No se siitä hypetyksestä, ette kuitenkaan usko. Samapa tuo, minä uskon. :D
Onko tällainen kallista, meneekö aikaa enemmän säätämiseen. No ehkä hiukan molempia, mutta saatu hyöty tuntuu olevan reilusti plussan puolella. Kunhan aikaa kuluu ja projekti etenee niin kerrotaan sit lisää tuntemuksia ja ajatuksia.
Tähän alle vielä pieni tietopaketti kaikista pahimmista vältettävistä aineista ja muutamia helppoja vinkkejä parempaan ravitsemukseen. Olen käyttänyt missiossani paljon apuna lääkäri Antti Heikkilän sekä ravintovalmentaja Christer Sundqvistin kirjoja, tutkimuksia ja blogikirjoituksia. Muutama lähes suora lainauskin seuraavissa löytyy Sundqvistin teksteistä. Paljon muitakin viisaita ajattelevia ihmisruumiin tutkijoita ja tietäjiä löytyy. Palataan linkkivinkkeihin ehken joskus myöhemmin.

Vältä näitä:
Arominvahventeet (erityisesti glutamaatin eri muodot: E621, E622, E623, E624, E625)
Emulgointi- ja täyteaineet (todella epäterveellisiä ja yleisiä ovat: synteettiset difosfaatit E450, karrageenit E407)
Väriaineet (atsoväriaineiden tuoma silmän ilo saattaa olla teollisuuspöperöiden tarjoama ainoa ilon aihe.Vältä ainakin: E102, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E151, E154, E155)
Säilöntäaineet  (E250, E251, E252)
Keinotekoiset makeutusaineet (esim. aspartaami E951)

Ravintoasioissa kannattaisi tehdä esim. näin:
- Osta aina luomua jos löytyy.
- Vihanneksien, juureksien, marjojen yms. kohdalla suosi suomalaista.
- Luovu kokonaan pitkälle prosessoidusta ruuasta.
- Tee lisäaineettomien ruokien suosimisesta perushyve.
- Valmista ruoka kotona puhtaista, tuoreista raaka-aineista.
- Panosta laadukkaaseen monipuoliseen päivälliseen. Kotona valmistettavasta ruoasta uusi harrastus.
- Laiskuuttaan tai aikapulaansa valittava voi pärjätä ostamalla pakastetuotteita kaupasta. (kuulun osittain tähän ryhmään)
- Älkää enää kantako kotiin kaupasta pelkkiä kevyttuotteita. Ne tuotteet ovat petkutusta.
- Luopukaa kokonaan karkkipäivästä!
- Napostelukulttuurille sanotaan tomerasti EI!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...